С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Дневник 20

 

Базисна дата: 1 януари 2006 г.
Базисна стойност: 100
 

"Дневник 20" стартира първоначално като "Дневник 15". По-късно в състава му бяха включени още пет компании. "Дневник 20" е индекс базиран три основни критерия, които имат различна тежест при крайното включване и класиране на компаниите:

Пазарна капитализация (тежест 40%); Среднодневен оборот в лева за последните шест месеца (тежест 40%); Брой на сесиите за последните шест месеца, при които оборотът в лева на съответната емисия е по-голям от половината от среднодневния оборот в лева (тежест 20%);

 

Първите 20 компании класирани по горните критерии влизат в индекса при условие, че:
 

1. Не са били в производство по несъстоятелност или ликвидация и не им е назначаван синдик като предварителна обезпечителна мярка по искане за откриване на производство по несъстоятелност поне една година преди селекцията на акциите; 

2. Имат поне шест месеца публична история, в която са търгувани на поне 10 борсови сесии; 

3. Спазват принципите на добро корпоративно управление и Закона за публично предлагане на ценни книжа и актовете по прилагането му; 

Ако някоя от компаниите не отговаря на горните условия тя се заменя със следващата по ред в списъка, която покрива критериите.

Като основно изискване към компаниите участници в индекса е да са публични компании, чийто акции се търгуват на БФБ-София, но се изключват колективните инвестиционни схеми (договорни фондове, инвестиционни дружества и акционерни дружества със специална инвестиционна цел), тъй като техните резултати са базирани на развитието на пазара.

На всеки шест месеца се прави нова селекция на компаниите в индекса, на база на същите критерии и методика. С цел по-голяма прозрачност и информираност на публиката, имената на компаниите, които ще влязат в индекса и на тези, които ще излязат, ще бъдат оповестени един месец преди същинското ребалансиране на индекса.

"Дневник 20" е в основата на първия индексен фонд в България. " Алфа Индекс Топ 20" започна публична продажба на дяловете си на 15 август 2006 година.

Първата селекция е направена на база на информацията от търговските сесии от 1 юли до 31 декември 2005-та година. Първото ребалансиране беше на 1 август 2006 година, на база периода 1 януари-30 юни. Следващите ребалансирания се извършват на половин година.

 Методология за изчисляването на Дневник 20
Включени компании
БФБ - София
Покачвания
Велбъжд 16.67%
Жилищни комп. записи 9.93%
ТБ БАКБ 9.70%
Понижения
ИД Индустриален Фонд -99.52%
Булгартабак-холдинг -9.33%
Билборд -8.16%
Пълна статистика
Профили на публични компании
Въведете код или име
Реклама
Индекси
Доходност на взаимни фондове
Име за последните 12 месеца
Статус Финанси 39.34%
Дф Актива Високодоходен 39.00%
ДФ Актива Балансиран 33.80%
ДФ СОМОНИ ПРОГРЕС 32.67%
ДФ Стандарт Инв. Международен Фонд 32.52%
Пълна статистика